Frisörutbildning

Flex – Nivå 1+

Grundutbildning för att bli frisör.
För dig som har gymnasieexamen som
Hår & Make-up stylist.

 • Studietakt: 60% 80% 100%
 • Omfattning: 7-9 månader, beroende på studietakt
  1 000 timmar flexutbildning varav:
  500 timmar studier
  500 timmar anställd trainee
 • Lön som anställd trainee under utbildningen/500 timmar i Nivå 1: 24 000kr
 • Avgift: fr. 109 000 kr (vid 100% studietakt)
  Verktyg & dockhuvuden ingår
 • Alternativ: 4 167 kr/mån i 24 mån räntefri delbetalning genom Wasa Kredit.
 • Kursavgiften kommer inte att rabatteras närmare kursstart
 • Begränsat antal till 8 elever per klass
 • Nästa Kursstart: 2025
 • Kursstart: Januari 2024 FULLT
 • Kursstart: Augusti 2023 FULLT
 • Sena ansökningar accepteras i mån av plats.
 • Intresseanmälan tas emot löpande

Hänger du med på nästa kursstart?

Hos oss kombinerar du studier på skola och distansstudier hemifrån med att vara anställd som trainee på en salong och därför kan vi anpassa undervisningen individuellt.

Nivå 1+

Creative Academy har sammanställt en studieplan för Frisörutbildning Nivå 1, enligt Nivå 1 i Frisörbranschens Riksavtal.

Frisörutbildning Nivå 1 leder till delprovet med målet att eleven blir behörig frisör med Gesällbrev och Frisörlicens. Utbildningen avslutas med att eleven gör yrkesprov som frisör. Utbildningstiden är 1000 timmar och pågår under 7-9 månader.

Frisörverktyg och dockhuvuden ingår

I kursavgiften ingår ett verktygsset innehållande bland annat saxar, borstar och kammar. Det ingår även två damdockor och en herrdocka som du får behålla efter utbildningen. Vi har handplockat de bästa verktygen, dockhuvuden och materialen för att ge dig en kvalitativ frisörutbildning!

Redan Hår- & Makeup-stylist?

Du som har tagit examen från programmet Hår & Makeup-stylist på gymnasiet kan redan grundteorin i hår och hårdesign och kan validera dina kunskaper upp till 500 timmar.

Du behöver ha godkänt i samtliga hantverkskurser från din gymnasieutbildning och vi börjar med att göra en validering av dina kunskaper för att skapa en studieplan för dig.

Var det länge sedan du gick din utbildning eller om vissa ämnen inte inkluderats i din tidigare utbildning kan du behöva repetera dessa och då tillkommer fler timmar och eventuellt en högre kursavgift. Ditt fokus ligger på kunskaper inom klippning, färg och permanent.

Utbildningsupplägg

Utbildningen är en skolform där 50% av utbildning är skolförlagd och sker på Creative Academy samt distansstudier hemifrån och där 50% av utbildningen sker som företagsförlagd utbildning där eleven är anställd som trainee.

Att jobba som trainee som också kallas för lärling, innebär att du lär dig på en salong av din handledare och andra frisörer där, samtidigt som du har en lön som ökar för varje utbildningsnivå. Den företagsförlagda utbildningen sker på elevens arbetsplats som anställd trainee där arbetsgivare och handledare ansvarar för utbildningen utifrån studieplanen.

Den skolförlagda utbildningen sker genom obligatoriska träffar på Creative Academy i Tranemo och distansstudier hemifrån. Våra träffar sker 2-3 dagar i följd varannan vecka och du kan resa hit med bil, buss eller tåg och kan välja att bo kvar på studieorten om du har långt att resa. När du är på plats på Creative Academy kan du fokusera på studierna och på så sätt blir utbildningen effektivare.

Hos oss får du som elev en individanpassad och högkvalitativ utbildning i en grupp med 8 deltagare där lärare och handledare samarbetar utifrån studieplanen. Du lär sig yrkets grunder av en yrkeslärare i en trygg utbildningsmiljö för att senare öva momenten på din arbetsplats.

Utbildningstiden är 1000 timmar och pågår under 7-9 månader.

Kursinnehåll

KLIPPNING

Klippning
Verktygskännedom
Terminologi
Fackspråk
Mode

HERR

Klippning
Skägg
Verktygskännedom
Terminologi
Mode

FÄRG

Kemi
Produktkännedom
Tekniker
Färglära
Frans-och ögonbrynsfärg
Mode

PERMANENT

Strukturförändrande
behandling
Kemi
Produktkännedom
Tekniker
Rakpermanent
Mode

SALONGS-
TRÄNING

Jobba med modeller och kunder som elev på skolan och som trainee på din arbetsplats.

Följande kurser kan valideras om du är godkänd i momenten genom en gymnasieexamen som Hår- & Makeup stylist. De moment du behöver mer träning i läggs till i din studieplan.

DESIGN

Styling
Fönteknik
Tångteknik
Läggning
Terminologi
Mode

LÅNGHÅRS-
DESIGN

Uppsättning
Brudklädsel
Mode

KUNDSERVICE

Kundbemötande
Kassa
Social kompetens
Försäljning

STIL & FORM

Kundkonsultation
Stilanalys
Mode
Kultur- och stilhistoria

ARBETSMILJÖ

Anpassad ergonomi
Träning
Förebygga yrkets risker (både fysiska och psykiska)
Miljömedvetenhet

EKONOMI

Riksavtal
Frisörbranchen
Företagande
Marknadsföring
Sociala medier

HUD & HÅR

Grundläggande kemi
Hygien
Huvudmassage
Produktkunskap

Studietakt 60%

Vid studietakt på 60% är omfattningen 24 timmar/vecka under 9 månader. Du studerar måndag till onsdag och har torsdagar och fredagar ledigt. Du studerar 3 dagar i veckan. Du har ledigt helgdagar, men valfritt att ha lov och då förlängs utbildningstiden.

Läser du 60% studietakt kan du jobba extra på torsdagar och fredagar eller helger, antingen på salongen där du kommer att vara anställd eller om du har ett annat arbete under studietiden. Vi rekommenderar dig att arbeta inom frisöryrket då möjligheten att tidigt bygga upp en kundkrets ger högre inkomst på längre sikt.

Du och din arbetsgivare kan komma överens om att arbeta som trainee andra dagar än enligt schemat, då du inte har obligatoriska träffar eller distansstudier, exempelvis helger med gällande riksavtal.

Studietakt 80%

Vid studietakt på 80% är omfattningen 32 timmar/vecka under 8 månader. Du studerar måndag till torsdag och har fredagar ledigt. Du studerar fyra dagar i veckan. Du har ledigt helgdagar, men valfritt att ha lov och då förlängs utbildningstiden.

Läser du 80% studietakt kan du jobba extra på fredagar eller helger, antingen på salongen där du kommer att vara anställd eller om du har ett annat arbete under studietiden. Vi rekommenderar dig att arbeta inom frisöryrket då möjligheten att tidigt bygga upp en kundkrets ger högre inkomst på längre sikt.

Du och din arbetsgivare kan komma överens om att arbeta som trainee andra dagar än enligt schemat, då du inte har obligatoriska träffar eller distansstudier, exempelvis helger med gällande riksavtal.

Studietakt 100%

Vid studietakt på 100% blir omfattningen 40 timmar/vecka under 7 månader. Du har ledigt helgdagar, men valfritt att ha lov och då förlängs utbildningstiden.

Du kan också välja att göra tillval så som barberartekniker, make-up eller fortsatt utbildning inom design och långhår för brud, bal och fest.

Läser du 100% studietakt kan du jobba extra på helger, antingen på salongen där du kommer att vara anställd eller om du har ett annat arbete under studietiden. Vi rekommenderar dig att arbeta inom frisöryrket då möjligheten att tidigt bygga upp en kundkrets ger högre inkomst på längre sikt.

Du och din arbetsgivare kan komma överens om att arbeta som trainee andra dagar än enligt schemat, då du inte har obligatoriska träffar eller distansstudier, exempelvis helger med gällande riksavtal.

Anställd Trainee

Vi rekommenderar att du själv kontaktar en arbetsgivare du vill arbeta hos för att lägga grunden till ett långsiktigt samarbete. Vi finns här för att hjälpa dig och din arbetsgivare att hitta varandra och du får information om hur du hittar en anställning som trainee.

Genom vårt unika koncept har du lön när du är anställd som trainee och med en anställning kan du lättare finansiera dina studier och levnadskostnader, samt en trygghet om du behöver ta lån. 

Målet är att elev och arbetsgivare kan komma överens om fortsatt anställning under elevens färdigutbildning efter delprovet och när eleven är färdigutbildad frisör, då eleven byggt upp en kundkrets och goda relationer på sin arbetsplats redan under utbildningstiden.

Handledare på din arbetsplats ska ha handledarutbildning och Gesällbrev och utbildas kontinuerligt av skolan. Kollektivavtal ska finnas på arbetsplatsen och vi ser gärna att arbetsgivaren är medlem i Sveriges Frisörföretagare.

Arbetsgivaren kommer att upprätta ett anställningsavtal med dig och kan ta hjälp av Sveriges frisörföretagare.

 • Lön som trainee: fr. 37 000 kr/ 750 timmar i Nivå 1.
 • Lön heltid trainee Nivå 1, 8021 kr/månad
 • Efter 1500h utbildning och godkänt delprov fortsätter du din väg till att bli frisör i Nivå 2. En ökning av lönen sker för varje utbildningsnivå.

Skräddarsydd utbildning

Genom att utbilda i alla led från elev, tävlande, frisör och lärare så har vi bred kunskap och teknikgrund att använda och möjlighet att testa nya metoder för att förbättra kurserna konstant.

Kurserna skräddarsys efter gruppens behov och inkluderar bland annat:

 • Nytt utbildningsmaterial, för att förnya grundtekniker, för att lära ut nya tekniker och för att visa det senaste modet
 • Visuell presentation samt tydliga instruktioner i bild och text för elevernas framtida övning
 • Praktisk demonstration där eleven får följa med och själv skapa steg-för-steg
 • Förgjorda modeller och dockor för att visa resultat och variationer

Tillval

Creative Academy erbjuder valfria tillval som vi rekommenderar efter delprovet för att fokusera på grundläggande tekniker först. Vi erbjuder utbildning inom:

Barberare
Rakning med kniv, skin fade, skägg, mustasch, grooming m.m

Hårdesign – Brud / Fest / Bal
Fortsättning i design och långhårsdesign, avancerad nivå.

Make-up Steg 1
Make-up grundläggande dags make-up

Make-up Steg 2
Make-up till fest och brud, avancerad nivå.

Make-up Airbrush Steg 1
Make-up grundläggande dags make-up Airbrush teknik

Make-up Airbrush Steg 2
Make-up Airbrush teknik avancerad nivå

Frisörutbildning för Barberare
Frisörteknik för dig som läser till Barberare och också vill bli Frisör

Arbetsförlagd utbildning utomlands

Valfritt tillval är att göra Arbetsplatsförlagt lärande utomlands upp till 2 veckor. Vi har många kontakter världen över där du som elev erbjuds att praktisera på en salong i ett annat land för att lära dig mer om yrket. Vad sägs om att göra praktik hos en stylist i Australien eller Nya Zeeland, en frisör i Sydkorea eller Frankrike eller en barberare i Hongkong eller Danmark?

Finansiering

Det är en fantastisk möjlighet att kunna få trainee-lön under tiden du utbildar dig. Du har lön som anställd trainee under din utbildningstid fram tills du är färdigutbildad frisör och har då en garantilön på 24 914 kr/månad enligt gällande riksavtal.
Privata frisörutbildningar är inte CSN-berättigade.

Behöver du hjälp att finansiera kursavgiften rekommenderar vi följande:

 • Ta kontakt med din bank för att ta ett lån eller komplettera ett lån du redan har. En bank där du har sparande eller försäkringar ger ofta dig det bästa erbjudandet. Har du möjlighet att ha en medfinansiär får du ofta bättre avtal. 
 • Vill du ha en ny bankkontakt är du välkommen att kontakta Sparbanken Tranemo som ligger granne med oss. Sparbanken Tranemo är en fristående bank med sitt huvudkontor i Tranemo och de erbjuder ett komplett utbud av finansiella tjänster.

Efter delprovet

Vi tar hand om dig hela vägen!
Har du gått en utbildning på Creative Academy så har du alltid förtur att bli antagen till andra kurser eller utbildningar som vi arrangerar.

Frisörutbildning Nivå 1 är en grundutbildningen som avslutas med att du som elev gör delprovet. Då du klarat delprovet så erbjuds du att gå Färdigutbildning Nivå 2, som är fortsättningskurser efter delprovet som leder till gesällprovet för att bli behörig frisör med Gesällbrev. Kurserna är på deltid och kombineras med din anställning som trainee.

Efter delprovet kommer du att göra din färdigutbildning på 2000 timmar som trainee under färdigutbildning på salong. Du har lön under färdigutbildningen och färdigutbildningen avslutas med att du tar ditt gesällbrev och blir färdig frisör. 

När du har tagit gesällbrevet så är du varmt välkommen till våra kurser på avancerad nivå.

Färdigutbildning Nivå 2

Del - och Gesällprov

Gesällbrevet är branschens yrkesbevis som visar att du har utbildat dig och avlagt branschens behörighetsprov, del- och gesällprov. Med gesällbrevet i din hand är du behörig frisör och har rätt till full lön enligt branschens kollektivavtal.

Delprovet är en del av gesällprovet som görs under/efter grundutbildning nivå 1, efter 1500 utbildningstimmar. Delprovet ska vara godkänt innan färdigutbildning mot gesällprovet kan påbörjas.

Gesällprovet består av grundläggande moment i frisöryrket som följer aktuellt mode/tekniker och kan avläggas efter Nivå 2.

Ulrica Hansson har hjälpt till med den engelska översättningen av ”Instuderingsmaterial – Frisörteknik” åt Sveriges Frisörföretagare genom samarbete med Technique Education samt gjorde frisyrer ihop med Ann Pettersson. Materialet är ett hjälpmedel inför del- och gesällprovet.

Frisörteknik – Instuderingsmaterial (via Frisörföretagarna)

Godkänd frisörutbildning

Creative Academy är en godkända privat frisörutbildning som håller hög kvalitet och rekommenderas av Sveriges Frisörföretagare, FYN- Frisörernas Yrkesnämnd och Handelsanställdas förbund.

Eleven får endast tillgodoräkna sig utbildningstimmar från en godkänd utbildning.

Kriterierna för godkända privata frisörskolor syftar till att skapa en utbildning som leder till behörighet, vilket gagnar såväl elev som företagare. När du har klarat Gesällprovet tilldelas du ett Gesällbrev och är behörig frisör.

 • Några av kriterierna för en godkänd frisörutbildning:
 • Avtal skrivs mellan elev och skola vid antagning
 • Utbildningsplan och Studieplan är godkända
 • Eleven är försäkrad på skolan
 • Utbildade Yrkeslärare med Mästarbrev
 • Lokaler anpassade till frisörutbildning
 • En herr- och två damdockor ingår som är elevens egendom

Anmäl ditt intresse till utbildningen!

Vi återkommer till dig inom kort och bokar in en intervju med dig. Varmt välkommen!