Utbildning

Barberare Flex

Grundutbildning mot barberargesällen – det första steget till att bli barberare.

 • Studietakt: 60% 80% 100%
 • Omfattning: 6-9 månader, beroende på studietakt
  1 000 timmar varav:
  500 timmar studier på skola och distans
  500 timmar anställd trainee på salong
 • Lön som anställd trainee under utbildningen/500 timmar i Nivå 1: 24 000kr
 • Avgift: fr. 89 000 kr (vid 100% studietakt)
  Verktyg & dockhuvuden ingår
 • Alternativ: 3 750 kr / mån i 24 mån räntefri delbetalning genom Wasa Kredit.
 • Kursavgiften kommer inte att rabatteras närmare kursstart
 • Begränsat antal till 8 elever per klass
 • Nästa Kursstart: 2025
 • Sena ansökningar accepteras i mån av plats.
 • Intresseanmälan tas emot löpande
Barberarutbildning

Hänger du med på nästa kursstart?

Hos oss kombinerar du studier på skola och distansstudier hemifrån med att vara anställd som trainee på en salong och därför kan vi anpassa undervisningen individuellt.

Barberare

Creative Academy har sammanställt en studieplan för Barberarutbildning, enligt Frisörbranschens Riksavtal.

Barberarutbildningen leder till gesällprovet för barberare med målet att eleven blir behörig barberare med Gesällbrev och Frisörlicens. Utbildningen avslutas med att eleven gör gesällprovet för barberare. Utbildningstiden är 1000 timmar och pågår mellan 6-9 månader beroende på studietakt.

Frisörverktyg och dockhuvuden ingår

I kursavgiften ingår ett verktygsset innehållande bland annat saxar, borstar och kammar. Det ingår även två dockhuvuden som du får behålla efter utbildningen. Vi har handplockat de bästa verktygen, dockhuvuden och materialen för att ge dig en kvalitativ frisörutbildning!

Utbildningsupplägg

Utbildningen är en skolform där 50% av utbildning är skolförlagd och sker på Creative Academy samt distansstudier hemifrån och där 50% av utbildningen sker som företagsförlagd utbildning där eleven är anställd som trainee.

Att jobba som trainee som också kallas för lärling, innebär att du lär dig på en salong av din handledare och andra frisörer där, samtidigt som du har en lön som ökar för varje utbildningsnivå. Den företagsförlagda utbildningen sker på elevens arbetsplats som anställd trainee där arbetsgivare och handledare ansvarar för utbildningen utifrån studieplanen.

Den skolförlagda utbildningen sker genom obligatoriska träffar på Creative Academy i Tranemo och distansstudier hemifrån. Våra träffar sker 2 dagar i följd varannan vecka och du kan resa hit med bil, buss eller tåg och kan välja att bo kvar på studieorten om du har långt att resa. När du är på plats på Creative Academy kan du fokusera på studierna och på så sätt blir utbildningen effektivare.

Hos oss får du som elev en individanpassad och högkvalitativ utbildning i en grupp med 8 deltagare där lärare och handledare samarbetar utifrån studieplanen. Du lär sig yrkets grunder av en yrkeslärare i en trygg utbildningsmiljö för att senare öva momenten på din arbetsplats.

Utbildningstiden är 1000 timmar och pågår mellan 6-9 månader beroende på studietakt.

Kursinnehåll

HERR

Klippning
Skägg
Verktygskännedom
Terminologi
Fackspråk
Mode

DESIGN

Styling
Fönteknik
Terminologi
Mode

SALONGS-
TRÄNING

Jobba med modeller och kunder som elev på skolan och som trainee på din arbetsplats.

KUNDSERVICE

Kundbemötande
Kassa
Social kompetens
Försäljning

STIL & FORM

Kundkonsultation
Stilanalys
Mode
Kultur- och stilhistoria

ARBETSMILJÖ

Anpassad ergonomi
Träning
Förebygga yrkets risker (både fysiska och psykiska)
Miljömedvetenhet

EKONOMI

Riksavtal
Frisörbranchen
Företagande
Marknadsföring
Sociala medier

HUD & HÅR

Grundläggande kemi
Hygien
Huvudmassage
Produktkunskap

Studietakt 60%

Vid studietakt på 60% är omfattningen 27 timmar/vecka då du studerar 3 dagar i veckan under 9 månader. Du studerar måndag till onsdag och har torsdagar och fredagar ledigt. Du har ledigt lovdagar, vilket blir ca 12 dagar under utbildningen samt helgdagar.

Läser du 60% studietakt kan du jobba extra på torsdagar, fredagar och helger, antingen på salongen där du kommer att vara anställd eller om du har ett annat arbete under studietiden. Vi rekommenderar dig att arbeta inom barberaryrket då möjligheten att tidigt bygga upp en kundkrets ger högre inkomst på längre sikt.

Du och din arbetsgivare kan komma överens om att arbeta som trainee andra dagar än enligt schemat, då du inte har obligatoriska träffar eller distansstudier, exempelvis helger med gällande riksavtal.

Studietakt 80%

Vid studietakt på 80% är omfattningen 36 timmar/vecka då du studerar 4 dagar i veckan under 7 månader. Du studerar måndag till torsdag och har fredagar ledigt. Du har ledigt lovdagar, vilket blir ca 12 dagar under utbildningen samt helgdagar.

Läser du 80% studietakt kan du jobba extra på fredagar och helger, antingen på salongen där du kommer vara anställd eller om du har ett annat arbete under studietiden. Vi rekommenderar dig att arbeta inom barberaryrket då möjligheten att tidigt bygga upp en kundkrets ger högre inkomst på längre sikt.

Du och din arbetsgivare kan komma överens om att arbeta som trainee andra dagar än enligt schemat, då du inte har obligatoriska träffar eller distansstudier, exempelvis helger med gällande riksavtal.

Studietakt 100%

Vid studietakt på 100% är omfattningen 45 timmar/vecka då du studerar 5 dagar i veckan under 6 månader. Du studerar måndag till fredag. Du har ledigt lovdagar, vilket blir ca 12 dagar under utbildningen samt helgdagar. Du studerar halvtid på skolan och halvtid som anställd trainee.

Om du vill studera heltid kan du också välja att göra tillval som färg och permanent för herr eller klippning och design för dam och då förlängs utbildningstiden.

Läser du 100% studietakt kan du jobba extra på helger, antingen på salongen där du är anställd eller om du har ett annat arbete under studietiden. Vi rekommenderar dig att arbeta inom barberaryrket då möjligheten att tidigt bygga upp en kundkrets ger högre inkomst på längre sikt.

Du och din arbetsgivare kan komma överens om att arbeta som trainee andra dagar än enligt schemat, då du inte har obligatoriska träffar eller distansstudier, exempelvis helger med gällande riksavtal.

Anställd Trainee

Vi rekommenderar att du själv kontaktar en arbetsgivare du vill arbeta hos för att lägga grunden till ett långsiktigt samarbete. Vi finns här för att hjälpa dig och din arbetsgivare att hitta varandra och du får information om hur du hittar en anställning som trainee. 

Genom vårt unika koncept har du lön när du är anställd som trainee och med en anställning kan du lättare finansiera dina studier och levnadskostnader, samt en trygghet om du behöver ta lån. 

Målet är att elev och arbetsgivare kan komma överens om fortsatt anställning under elevens färdigutbildning efter delprovet och när eleven är färdigutbildad frisör, då eleven byggt upp en kundkrets och goda relationer på sin arbetsplats redan under utbildningstiden.

Handledare på din arbetsplats ska ha handledarutbildning och Gesällbrev och utbildas kontinuerligt av skolan. Kollektivavtal ska finnas på arbetsplatsen och vi ser gärna att arbetsgivaren är medlem i Sveriges Frisörföretagare.

Arbetsgivaren kommer att upprätta ett anställningsavtal med dig och kan ta hjälp av Sveriges frisörföretagare.

 • Lön som trainee: fr. 23 163 kr/ 500 timmar i Nivå 1
 • Lön heltid trainee Nivå 1, 7412 kr/månad
 • Efter 1000h utbildning och godkänt gesällprov är du färdigutbildad Barberare med garantilön enligt Riksavtal.

Skräddarsydd utbildning

Genom att utbilda i alla led från elev, tävlande, frisör och lärare så har vi bred kunskap och teknikgrund att använda och möjlighet att testa nya metoder för att förbättra kurserna konstant.

Kurserna skräddarsys efter gruppens behov och inkluderar bland annat:

 • Nytt utbildningsmaterial, för att förnya grundtekniker, för att lära ut nya tekniker och för att visa det senaste modet
 • Visuell presentation samt tydliga instruktioner i bild och text för elevernas framtida övning
 • Praktisk demonstration där eleven får följa med och själv skapa steg-för-steg
 • Förgjorda modeller och dockor för att visa resultat och variationer

Arbetsförlagd utbildning utomlands

Valfritt tillval är att göra Arbetsplatsförlagt lärande utomlands upptill 2 veckor. Vi har många kontakter världen över där du som elev erbjuds att praktisera på en salong i ett annat land för att lära dig mer om yrket. Vad sägs om att göra praktik hos en stylist i Australien eller Nya Zeeland, en frisör i Sydkorea eller Frankrike eller en barberare i Hongkong eller Danmark?

Finansiering

Det är en fantastisk möjlighet att kunna få trainee-lön under tiden du utbildar dig. Du har lön som anställd trainee under din utbildningstid fram tills du är färdigutbildad frisör och har då en garantilön på 24 454 kr/månad enligt gällande riksavtal.
Privata frisörutbildningar är inte CSN-berättigade.

Behöver du hjälp att finansiera kursavgiften rekommenderar vi följande:

 • Ta kontakt med din bank för att ta ett lån eller komplettera ett lån du redan har. En bank där du har sparande eller försäkringar ger ofta dig det bästa erbjudandet. Har du möjlighet att ha en medfinansiär får du ofta bättre avtal. 
 • Vill du ha en ny bankkontakt är du välkommen att kontakta Sparbanken Tranemo som ligger granne med oss. Sparbanken Tranemo är en fristående bank med sitt huvudkontor i Tranemo och de erbjuder ett komplett utbud av finansiella tjänster.

Gesällprov för Barberare

Gesällbrevet är branschens yrkesbevis som visar att du har utbildat dig och avlagt branschens behörighetsprov – gesällprov. Med gesällbrevet i din hand är du behörig barberare och har rätt till full lön enligt branschens kollektivavtal.

Gesällprovet består av grundläggande moment i barberaryrket som följer aktuellt mode/tekniker.

Förkunskapskrav för att göra gesällprov barberare är minst 1000 timmars barberarutbildning eller erfarenhet av barberaryrket.

Det finns fortfarande även möjlighet att avlägga gesällprov som herrfrisör. Skillnaden mellan herrfrisör och barberare är att en herrfrisör ska visa kunskap i färglära och kemi.

Ulrica Hansson har hjälpt till med den engelska översättningen av ”Instuderingsmaterial – Frisörteknik” åt Sveriges Frisörföretagare genom samarbete med Technique Education samt gjorde frisyrer ihop med Ann Pettersson. Materialet är ett hjälpmedel inför del- och gesällprovet.

Frisörteknik – Instuderingsmaterial (via Frisörföretagarna)

Efter utbildningen

Då du klarat gesällprovet för barberare och blivit behörig barberare så erbjuds du att göra tillval som färg och permanent för herr eller make-up. Du har också möjlighet att läsa vidare till frisör eller gå fortbildningskurser.

Vi tar hand om dig hela vägen!
Har du gått en utbildning på Creative Academy så har du alltid förtur att bli antagen till andra kurser eller utbildningar som vi arrangerar.

Anmäl ditt intresse till utbildningen!

Vi återkommer till dig inom kort och bokar in en intervju. Varmt välkommen!