Färdigutbildning

Distans – Nivå 2

Färdigutbildning mot gesällprov – det slutgiltiga steget till att bli frisör.

 • Studietakt: Deltid
 • Omfattning: 10-40 veckor
  Distanskurs under färdigutbildning som anställd trainee eller egenföretagare
  Individuell studieplan
 • Förkunskaper: Godkänt delprov som Frisör

Nästa Kursstart: 2025

 • Intresseanmälan tas emot löpande

Nivå 2

Creative Academy har sammanställt en studieplan för Färdigutbildning Nivå 2, enligt färdigutbildning för frisörer i Frisörbranschens Riksavtal.

Frisörutbildning Nivå 2 leder till gesällprovet med målet att eleven blir behörig frisör. Då eleven klarat delprovet så erbjuds eleven att gå kurser inför gesällprovet under sin färdigutbildningstid i Nivå 2 för att bli behörig frisör med Gesällbrev.

Utbildningsupplägg

Vi tar hand om dig hela vägen! När du klarat delprovet är det dags att sikta mot gesällprovet.

Utbildningen sker på deltid genom distansstudier hemifrån samtidigt som eleven gör sin företagsförlagda utbildning som trainee där arbetsgivare och handledare ansvarar för utbildningen alternativt som egenföretagare.

Du kan välja att delta i enbart några kurser eller att delta i samtliga kurser inför gesällprovet. Kontakta oss för att ta del av kursupplägget.

Vi ger eleven en individanpassad och högkvalitativ utbildning i en grupp med få deltagare där lärare och handledare samarbetar utifrån studieplanen. Eleven lär sig yrkeskunskaper av en yrkeslärare för att senare öva momenten på sin arbetsplats.

Studietakt

Kurser under färdigutbildning i Nivå 2 sker på deltid.

Under 40 veckor fördelat på 2 terminer sker utbildningen och du kan välja att studera 25% eller 50%. Resterande dagar arbetar du som trainee på salong.

Skräddarsydd utbildning

Genom att utbilda i alla led från elev, tävlande, frisör och lärare så har vi bred kunskap och teknikgrund att använda och möjlighet att testa nya metoder för att förbättra kurserna konstant.

Kurserna skräddarsys efter gruppens behov och inkluderar bland annat:

 • Nytt utbildningsmaterial, för att förnya grundtekniker, för att lära ut nya tekniker och för att visa det senaste modet
 • Visuell presentation samt tydliga instruktioner i bild och text för elevernas framtida övning
 • Praktisk demonstration där eleven får följa med och själv skapa steg-för-steg
 • Förgjorda modeller och dockor för att visa resultat och variationer

Tillval

Creative Academy erbjuder valfria tillval som vi rekommenderar efter delprovet för att fokusera på grundläggande tekniker först. Vi erbjuder utbildning inom:

Barberare
Rakning med kniv, skin fade, skägg, mustasch, grooming m.m

Hårdesign – Brud / Fest / Bal
Fortsättning i design och långhårsdesign, avancerad nivå.

Make-up Steg 1
Make-up grundläggande dags make-up

Make-up Steg 2
Make-up till fest och brud, avancerad nivå.

Make-up Airbrush Steg 1
Make-up grundläggande dags make-up Airbrush teknik

Make-up Airbrush Steg 2
Make-up Airbrush teknik avancerad nivå

Individuell studieplan

Om du har klarat delprovet och redan startat din resa mot gesällprovet, men behöver extra träning eller handledning så kan vi skräddarsy en studieplan efter dina behov och de antal timmar du har kvar för att få avlägga gesällprov.

Kanske har du arbetat som obehörig frisör under en längre tid eller valt att göra din färdigutbildning som egen företagare och nu behöver uppdatera dina kunskaper i teori och praktik inför gesällprovet, eller för dig som vill validera dina kunskaper inom frisöryrket.

Kontakta oss så hjälper vi dig med en individuellt anpassad studieplan efter dina behov.

Arbetsförlagd utbildning utomlands

Valfritt tillval är att göra Arbetsplatsförlagt lärande utomlands upp till 2 veckor. Vi har många kontakter världen över där du som elev erbjuds att praktisera på en salong i ett annat land för att lära dig mer om yrket. Vad sägs om att göra praktik hos en stylist i Australien eller Nya Zeeland, en frisör i Sydkorea eller Frankrike eller en barberare i Hongkong eller Danmark?

Del - och Gesällprov

Gesällbrevet är branschens yrkesbevis som visar att du har utbildat dig och avlagt branschens behörighetsprov, del- och gesällprov. Med gesällbrevet i din hand är du behörig frisör och har rätt till full lön enligt branschens kollektivavtal.

Gesällprovet består av grundläggande moment i frisöryrket som följer aktuellt mode/tekniker.

Delprovet är en del av gesällprovet som görs under/efter grundutbildning nivå 1, delprovet ska vara godkänt innan färdigutbildning mot gesällprovet kan påbörjas.

Ulrica Hansson har hjälpt till med den engelska översättningen av ”Instuderingsmaterial – Frisörteknik” åt Sveriges Frisörföretagare genom samarbete med Technique Education samt gjorde frisyrer ihop med Ann Pettersson. Materialet är ett hjälpmedel inför del- och gesällprovet.

Frisörteknik – Instuderingsmaterial (via Frisörföretagarna)

Anmäl ditt intresse till utbildningen!

Vi återkommer till dig inom kort och bokar in en intervju. Varmt välkommen!