Ulrica Hansson

Som tävlingsfrisör så vet Ulrica värdet av att ha ett mål.
Att våga skapa något som aldrig gjorts förut, att förbereda sig väl och att jobba hårt för att lyckas.
Vårt mål är att göra dig till en grym frisör!

20 år i frisörbranschen

Ulrica har haft möjlighet att prova många delar av frisöryrket och har bred och varierad erfarenhet. Hon förstår behoven hos både elev, frisör och arbetsgivare.

För 20 år sedan bestämde Ulrica sig för att bli frisör och 2005 tog hon sitt Gesällbrev och utnämndes till Årets Gesäll, efter tre år på gymnasiets frisörprogram och ett fjärde år på en påbyggnadsutbildning och blev Licensierad frisör. En av Sveriges yngsta mästare blev hon 2010, då hon gjorde mästarprovet och tilldelades Mästarbrev som dam- och herrfrisör.

Direkt efter sin frisörutbildning började hon att arbeta med undervisning som utbildare och lärare och har under 15 år utbildat  elever, trainees, stylister, frisörer, tävlande och lärare i Sverige och internationellt.

Ulrica är nyfiken på hur yrket kommer att utvecklas framöver och hoppas kunna hjälpa till att Stärka Frisörbranschen i Sverige, öka yrkesstoltheten och glädjen genom att höja kunskapen och kreativiteten inom yrket.

Frisör

”Jag är stolt att människor kommer till mig för att få hjälp att plocka fram sin personlighet. Det är fantastiskt att ett yrke kan vara så roligt och så givande år efter år och det känns så roligt att fortfarande ha stamkunder sedan 15 år tillbaka!” -Ulrica-

Ulrica jobbar med kunder i salong som frisör och barberare på deltid då hon älskar yrket och tror att det också gör henne till en bättre lärare.

Ulrica har utbildat sig regelbundet genom åren inom bl.a klippning, färg, design, barberare, hårförlängning och senast i långhårsdesign för Kinesiska Landslaget. Att alltid vara nyfiken på att utvecklas hör till yrket.

Gesällbrev, Mästarbrev, Frisörlicens och medlemskap i Sveriges Frisörföretagare har varit självklara val för henne.”

Yrkeslärare

”Att bli nominerad till Best Educator of the Year/Årets Bästa Lärare, 2012-2014 är några av de utmärkelser jag är stoltast över!” -Ulrica-

Direkt efter att Ulrica tog gesällbrevet så började hon undervisa som vikarie på frisörprogrammet på gymnasiet. Sedan började hon fortbilda frisörer genom kurser för att sedan fortsätta med utbildning som internationell lärare för Pivot Point Australia.

Här kombinerade hon att undervisa grundutbildning till heltidsstuderande, internationella elever och lärlingar ihop med fortbildning för elever i Certificate IV och för frisörer och lärare på avancerad nivå.

Väl hemma i Sverige igen har hon arbetat som yrkeslärare på gymnasiet och på en eftergymnasial privat frisörskola samtidigt som hon hållit kurser för frisörer och lärare.

Ulrica blev Certifierad Frisörlärare i Australien 2012 och tog Yrkeslärarexamen i Sverige 2020.

Konstnärlig ledare

”Att få stå på scenen och demonstrera de senaste frisyrerna och samtidigt ha 12 lärare ute på golvet bland 110 kursdeltagare är ett underbart kaos av kreativitet.” -Ulrica-

Ulrica hade knappt varit i Australien i en månad när hon höll sin första visning på lite knackig engelska, samtidigt gjorde språket att hon blev ännu tydligare med sitt kroppsspråk och demonstration.

Hon blev medlem i Pivot Point Artistic Team Australia och efter en tid tog tilldelades hon rollen som konstnärlig ledare. Det var en ära men också hårt arbete att tillsammans med teamet producerade nytt utbildningsmaterial och kollektioner som de använde på visningar, kurser och seminarier för frisörer och stylister i Australien och Nya Zeeland.

Konsulent/Tekniker

”Pivot Point-systemet är en källa till kunskap och har varit viktig både i min roll som lärare i grundutbildning likväl som vidareutbildning av frisörer och lärare.”

Under 10 år arbetade Ulrica för utbildningsföretaget Pivot Point och produktföretaget Hårologi of Sweden som konsulent och utbildningstekniker genom professionell vidareutbildning av elever, frisörer och lärare. Genom kursverksamhet och visningar förmedlades både tekniska kunskaper såväl som kunskaper om näringslära och produktutveckling.

2017 startade Ulrica och Ann Pettersson Technique Education, ett produktneutralt utbildningsteam där de både haft kurser individuellt, tillsammans och i samarbete med andra utbildare.

Tävlingsfrisör

”Målsättning är ett kraftfullt verktyg för att utvecklas och utmana sig själv att bli bättre.” -Ulrica-

Genom sin tävlingserfarenhet har hon lärt sig att visa sin yrkesskicklighet under press, på kort tid och med endast en chans att leverera högsta kvalité.

Ulrica har samlat meriter under åren som tävlingsfrisör och bl.a vunnit Guld i EM i Norge, Lagbrons i VM i Italien, Hedermedalj i Worldskills i Japan och blivit Nordisk Mästare på Island.

Hon var med i det Svenska Frisörlandslaget 2004-2010 i bl.a Paris, Milano, London, Athen och Moskva för att sedan fortsätta tävla i Australien 2011-2014.

Mask & Make-up

”Genom tävlingarna så började jag att skapa helheten genom make-up och kläder och jag tänker fortfarande på helheten när jag skapar en frisyr.” -Ulrica-

Idag arbetar Ulrica framförallt med airbrush-makeup men även traditionell make-up då båda teknikerna kompletterar varandra.

Hon har varit ansvarig för mask till flera musikaler bl.a ”the Sound of Music” och ”Singin’ in the Rain på Borås Stadsteater där hennes dåvarande elever fick göra sin praktik inom frisyrdesign och make-up på skådespelarna.

Att skapa en karaktär med frisyr och make-up tillsammans med kostymör, regissör och skådespelaren tycker Ulrica är väldigt roligt. Ibland gör hon 30-tals vågor och ibland en peruk i barrock-stil, ibland har skådespelaren 60 sekunder på sig att byta karaktär och ibland ska en frisyr hålla i akrobatik.

Stylist

”Jag ger alltid stylister, elever och lärare möjligheten att assistera på visningar, fotograferingar och tävlingar för att lära sig inom nya områden av yrket.” -Ulrica-

Som frilansande stylist gör Ulrica brudklädsel och feststyling som innefattar allt från hår och make-up till dekorationer och planering. Hon arrangerar även fotograferingar eller hjälper andra inom modeindustrin att förverkliga sina ideér genom bild, film eller visningar.

Tävlingscoach

”Jag tycker att målsättning och tävling är ett fantastiskt sätt att stärka den kreativa förmågan och passionen för industrin och för att konstant utmana sig själv och behålla sin tekniska skicklighet.” -Ulrica-

Internationella frisörtävlingar har alltid inspirerat Ulrica som haft flera uppdrag som tränare och internationell domare för Svenska och internationell mästerskap genom OMC Hairworld och Worldskills. Hon har tränat det svenska junior – och senior landslaget tillsammans med HairSweden.

Domare

”Det är en fantastisk känsla att få gå ut på tävlingsgolvet efter att ha suttit inlåst i ett domarrum och se hundratals vackra kreationer! Sedan börjar arbetet med att på kort tid bryta ner frisyrens alla element i kombination med helheten. Att vara tävlingsfrisör i grunden gör så att jag kan se vad som är avancerade tekniker i kombination med vackra linjer och former.” -Ulrica

I denna roll har hon fått möjlighet att påverka vår bransch internationellt och kan lyfta stylister från hela världen, samtidigt som det gett henne inspiration att se de senaste modet från alla världens länder.

Hon jobbade som internationell domare för OMC Hairworld internationellt och OMC Hairsweden nationellt. Hon har även arbetet i Australien och Nya Zeeland som huvuddomare och tävlingstränare för Worldskills.

Företagare

”Många gånger är syftet i skolans värld och i företagets- och branschens verklighet olika och jag tror det är viktigt att se att ett samarbete alltid stärker samtliga.” -Ulrica-

Ulrica har drivit företag som frisör och även varit arbetsgivare. Därför förstår hon olika sidor av branschen och de utmaningar och behov som både arbetsgivare, frisör och elev kan ha.

”Människan är viktigast för mig både när jag träffar elever, kunder, modeller och frisörer. Därefter kommer mitt favoritmaterial hår, som jag älskar att skapa med.

Ibland är det den härliga historien som kunden i stolen berättar som gör att jag älskar yrket och ibland är det känslan av att få låta fingrarna flyga över håret samtidigt som jag skapar en frisyr. Men det största är att få hjälpa andra att växa både som människa och i sin yrkesroll.”

– Ulrica Hansson –

Lärare i Australien

I Australien arbetade Ulrica som huvudlärare på en frisörskola med 400 elever, höll kurser och visningar som konstnärlig ledare och tränade tävlingsfrisörer.

Under tio år utbildade Ulrica frisörer och elever för Pivot Point, ett internationellt utbildningsföretag inom frisöryrket, varav fem år som Huvudlärare för Pivot Point Academy i Australien. Flera av hennes idéer för att förbättra utbildningen blev framgångsrika och är idag etablerade i företaget.

Som Konstnärlig ledare för Pivot Point Artistic Team Australia, ledde hon ett kreativt utbildningsteam vilket är en roll som kräver stor flexibilitet och förmåga att driva egna projekt samt skapa nya tekniker och metoder. Tillsammans med teamet producerade hon utbildningsmaterial, kollektioner, visningar, kurser och seminarier för frisörer och stylister i Australien och Nya Zeeland.

Ulrica tävlade nationellt i Australien och Oceaniska Mästerskapen där hon fick flera medaljer och fokus låg på att stötta sina frisörelever att tävla. Elevteamet som tävlade gjorde så att Pivot Point Academy i Melbourne blev ”School of the Year” under tre år och stoltast var förstås deras lärare Ulrica. Hon tränade även tävlingsfrisörer i Australien och Nya Zeeland till Worldskills och var tävlingsdomare.

Tävlingar

Internationell tävlingsfrisör

Syftet med yrkestävlingar är att få möjligheten att träffa världens bästa frisörer för att inspirera varandra att bli skickligare i yrket.

Ulrica började att tävla i skoltävlingar redan under gymnasiet då hon läste till frisör. Hon började det sista året på gymnasiet med att vinna skoltävlingen i Region Väst för att gå vidare till Skol-SM 2004. Därifrån gick hon vidare till Yrkes-SM där de tre topplacerade blev uttagna till att vara med i det Svenska Frisörlandslaget.

Direkt efter studenten följde träning varje lördag- måndag fram till hösten då hon tävlade i EM i Paris och VM i Milano där Ulrica och laget tog VM-Brons totalt i modekategorierna ”Ladies Fashion Cut” och ”Long Hair Up” och i de tekniska kategorierna ”Creative” och ”Hair by night”.

Ulrica fortsatte att tävla ihop med hennes syster och kollega Maria som också är frisör och dom fick både Guld-, Silver- och Bronsmedaljer i ”Ladies Fashion Cut” och ”Long Hair Up” i EM i Paris och EM i Riga 2005. Ulrica fick åka till Salon International i London 2006 för att representera Sverige i fototävlingen Elumen Awards.

Redan 2007 uppmärksammades Ulricas och Marias entreprenörskap och de fick utmärkelsen ”Årets Rookie” från Företagarna i Väst, en utmärkelse som utdelades för första gången. Samma år tävlade dom i Oslo där Ulrica tog EM-Guld i ”Ladies Fashion Cut” och ”Long Hair Up” och EM i Frankfurt där de tävlade i ”Bridal”.

Ulrica var Sveriges representant i Nordiska Worldskills och blev Nordisk Mästare i Reykjavik i modekategorierna ”Ladies Fashion Cut” och ”Long Hair Up” och i de tekniska kategorierna ”Creative” och ”Hair by night”.

Ulrica avslutade året som representant för Sverige och Frisöryrket, i Japan där hon fick en Hedersmedalj i Yrkes-VM. I Yrkes-VM/Worldskills tävlade hon i samtliga herr- och dammoment under fyra dagar.

Samma år blev Ulrica och hennes syster tillfrågade och skapade 2007 års Vinterkollektion för Sveriges Frisörföretagares innan året var slut.

Tävlingarna avlöste varandra och hon fick placeringar i EM i Athen och EM i Paris. I EM i Moskva 2010 tog hon tre EM-Silver i ”Creative”, ”Hair by night” och totalt för den tekniska kategorin.